bilgi@ozymm.com.tr
  • shape
  • shape
  • shape
Güncel

Yazılım

  • 8.12.2022

Yurtdışında Mukim Firmalardan Satın Alınan Bilgisayar Programları İçin Yapılan Ödemelerin Kurumlar Vergisi Tevkifatı Açısından Değerlendirilmesi

Yurtdışında mukim firmalardan satın alınan bilgisayar programları (yazılım) için yapılan ödemelerin vergilendirilmesi ile ilgili olarak son dönemde Maliye idaresinden ve yargıdan yanlış ve tutarsız kararlar çıkmaktadır. Konu ile ilgili yasal düzenlemeler Kurumlar Vergisi Kanunu, Devletler arasında imzalanan Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmaları ile buna kaynak teşkil eden OECD Model Anlaşması ve Yorumlamamasında yer almaktadır.  

Kurumlar Vergisi Kanunu, Devletler arasında imzalanan Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmaları ile buna kaynak teşkil eden OECD Model Anlaşması ve Yorumlamamasından açıkça anlaşılacağı üzere; yurtdışında mukim firmalardan bilgisayar programı satın alınması durumunda herbirinin vergilendirilmesi ayrı olan dört ayrı kazanç unsuru söz konusu olabilmektedir. Bir bilgisayar programının tüm fikri mülkiyet haklarının satın alınması ve kısmı fikri mülkiyet haklarının satın alınması dahi ayrı değerlendirilmektedir. Buna göre, özetle;

  • Yurtdışında mukim firmalardan satın alınan bilgisayar programlarının üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olup, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.
  • Copyright kapsamında bir bilgisayar programının çoğaltma, değiştirme, topluma dağıtma, gösterme vb. gibi kısmi fikri mülkiyet haklarının satın alınması halinde, yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç gayrimaddi hak bedeli (royalti) niteliğinde olup yurtdışındaki firmaya yapılacak söz konusu ödemelerden (Örneğin Almanya için %10 oranında) vergi kesintisi yapılması gerkmektedir.
  • Bir bilgisayar programının tüm fikri mülkiyet haklarının satın alınması halinde, elde edilen kazanç sermaye değer artış kazancı niteliğinde olup, bu kazanç sadece yurtdışındaki firmanın mukim olduğu Devlet tarafından vergilendirilebileceği için bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.
  • Yurtdışındaki mukim firmalara, işletmede kullanmak ve/veya müşterilere satışını yapmak üzere daha önce piyasada bulunmayan bir bilgisayar programının özel olarak hazırlatılması halinde, yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç serbest meslek kazancı niteliği taşımaktadır. Yurtdışında mukim firma bu faaliyetleri Türkiye’de icra ederse ve bu faaliyetleri icra etmek için sürekli kullanabileceği sabit bir yere sahip ise veya faaliyetlerin icra edildiği süre veya süreler herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde toplam 183 günü aşarsa bu ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapılması, aksi takdirde vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, bilgisayar programları ile ilgili olarak alınan internet üzerinden güncelleştirme ve yıllık bakım (garanti) gibi hizmetler karşılığında yapılan ödemeler üzerinden de ilgi oldukları programların satın alınması için yapılan ödemelerin tabi olduğu esaslar çerçevesinde vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Mehmet ÖZ

Yeminli Mali Müşavir